Nieuwe EU regelgeving voor duurzaamheidsrapportage

29/11/2021 - Sebastiaan de Voogd

Vanaf 2023 dienen ondernemingen met meer dan 250 medewerkers inzicht te geven in hun impact op milieu en samenleving. Dat kondigde de Europese Unie aan met de aanpassing van de Non-financial Reporting Directive (NFRD) naar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).


Tot op heden waren de verplichtingen van het NFRD enkel van toepassing op beursgenoteerde ondernemingen. De nieuwe maatregelen vormen bovendien een stevige uitbreiding op de huidig verslaggevingsverplichting. De data die ondernemingen aanleveren moet voortaan getoetst worden door accountants. Daarnaast moet het jaarverslag inzicht geven in de doelstellingen, de strategie én de voortgang die het bedrijf maakt op vlak van milieu en samenleving.


Wat betekent dit voor mij als KMO?


Hoewel u als onderneming misschien nog geen 250 medewerkers heeft en 12 maanden nog ver weg lijkt, is het belangrijk om te beseffen dat een duurzaamheidstrategie niet van vandaag op morgen is uitgewerkt. Gemiddeld duurt het 6 maanden tot een jaar duren voor u zover bent. 


Laat daarom vandaag in ieder geval alvast een 3D Bedrijfsfoto maken. Zo krijgt u een antwoord op de 5 belangrijkste vragen die elke onderneming zich vandaag moet stellen:


Voor heel wat KMO’s met duidelijke groeiambitie hebben de nieuwe regels vandaag al invloed op hun operationele activiteiten. 


Komt uw onderneming in de buurt van de 250 werknemers? Heeft uw onderneming groeiambities? Voor elke langere termijn beslissing of -investering die u vandaag neemt, zou nu al duidelijk moeten zijn wat de impact op milieu en samenleving is. Tijd dus om de strategie, systemen en processen van uw KMO in te richten voor betere business. Zo bent u als onderneming helemaal klaar voor Betere Business Resultaten én de regelgeving van morgen. Hoe u dat doet? Start vandaag nog met ‘The way to B’ of neem contact op met ons team


Wij helpen u graag op weg!

Duurzame Business is Betere Business
Sustainability Partner bv
Mimosalaan 18 - B3191 Hever 
info@sustainabilitypartner.be
+32 (0)15 52 07 71 
BE 0777 602 478
RPR Leuven
We zijn een trots lid van The Shift

Proud partner of

KMO-Portefeuille
Universiteit Antwerpen

Proud member of

Act Show Prove
B Corp Certified